Rehabilitering – rätt insatser för dina medarbetare

Lägg tid på förebyggande rehabiliteringsarbete och sänk både sjukfrånvaro och främja en friskare arbetsplats. Genom att erbjuda rätt insatser i ett tidigt skede av processen ökar chansen att dina medarbetare kan komma tillbaka till arbetet snabbare.

Våra tjänster

Kom igång med rehabilitering snabbt – då ökar chansen att insatserna blir framgångsrika och dina medarbetare kan komma tillbaka till arbetet snabbare.

Sjukdom och sjukskrivning

När en medarbetare är sjuk en längre tid uppstår arbetsgivarens rehabiliteringsansvar, vilket innebär att du måste medverka till en effektiv rehabilitering. Du som arbetsgivare är ansvarig för arbetslivsinriktad rehabilitering och befogad att bedöma medarbetarens arbetsförmåga, men detta innebär även att medarbetaren själv måste medverka till en effektiv rehabilitering.

Exakt vad du som arbetsgivare behöver göra under sjukskrivningen regleras i LAS (lagen om anställningsskydd), i arbetsmiljölagen och i Socialförsäkringsbalken. Det är många delar att hålla reda på vid en rehabilitering och vi hjälper dig att ta ett helhetsgrepp och skapa fungerande rutiner som täcker allt från utredning till åtgärder.

 

Rehabiliteringsutredning

Om någon av dina medarbetare har varit sjuk i mer än fyra veckor i följd eller sjukskriven fler än sex gånger de senaste tolv månaderna, har du som arbetsgivare ansvar att tillsammans med berörd person ta reda på varför hen är sjuk och utreda behovet av rehabilitering.

 

Plan för återgång i arbete

Som arbetsgivare är du skyldig att ta fram en plan för återgång i arbete, en så kallad rehabiliteringsplan, om en medarbetare förväntas vara borta från arbetet en längre tid på grund av sjukdom (+60 dagar). Planen hjälper till att underlätta och snabba på processen för återgång i arbetet. Medarbetaren har själv skyldighet att medverka i sin rehabilitering.

Rehabiliteringsåtgärder

Som chef behöver du vidta åtgärder som gör att medarbetaren kan komma tillbaka till arbetet på ett optimalt sätt. Skulle en medarbetare vara sjukskriven under en längre period är det Försäkringskassan som ansvarar för samordningen av insatserna. Exempel på rehabiliteringsåtgärder:

  • Arbetsträning
  • Ändrade arbetsuppgifter eller omplacering
  • Ändrade arbetstider
  • Anpassning av arbetsplatsen
  • Teknisk utrustning
  • Kompetensutveckling och omskolning

 

Glöm inte!

En av alla de saker som underlättar för den sjukskrivne att komma tillbaka till arbetet, är att kontinuerligt hålla kontakten under frånvaron. Bjud gärna in till informationsmöten eller sociala träffar om du tror att personens hälsa tillåter det. Visa ditt stöd och var tydlig med att du finns där under hela sjukskrivningen.

Våra tjänster

Vi erbjuder flera tjänster inom rehabilitering och skräddarsyr det bästa erbjudandet för just ditt företag. Vi hjälper bland annat till med:

  • Utredning och plan
  • Koordinering och rehabåtgärder
  • Sjukgymnastik

Gör en intresseanmälan

Vi ringer gärna upp dig!

Fyll i ditt namn och nummer så hör vi av oss inom kort.

Vi kontaktar dig inom 24h (vardagar)

Kom igång! Kontakta oss så berättar vi mer

Fyll i formuläret nedan, ring oss på 08 – 400 177 60 eller maila foretag@curando.se.

Vill du bli uppring? Klicka här

Läs mer om rehabilitering i vår blogg

Missa inte nya artiklar

Få mail så fort Curando Insights publicerar något nytt

Boka en demo

Vi kommer gärna ut och visar er mer om hur vårt koncept fungerar i praktiken och pratar om hur vi kan tillgodose just era behov.

Hur mycket förlorar ni på dålig kondition hos era medarbetare årligen?

Källa: Nyckeltalsinstitutet

Antal anställda

30 st

Genomsnittslön per månad

25 000 kr

Andel anställda med
god kondition

25 %

Andel anställda med
riktigt dålig kondition

25 %

Ni löper en uppenbar risk att årligen förlora ca 3 Mkr i produktionsvärde

Vill ni veta hur det ser ut hos er på riktigt och höra hur våra beprövade metoder kan hjälpa er att öka produktionsvärdet?

Kontakta oss för mer information

Vi hör av oss!

Vi svarar gärna på dina frågor eller funderingar. Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Hör av dig!

Kontakta oss här eller ring oss på 046 – 38 67 40 om du vill veta mer eller beställa en second opinion.